Fout

Strange, but missing GJFields library for /customers/4/8/2/christianrefugeerelief.com/httpd.www/plugins/content/autoreadmore/autoreadmore.php
The library should be installed together with the extension... Anyway, reinstall it: GJFields

Missie 19 op Moria - Lesbos. BLOG 2

Moria Missie 19 Christian Refugee Relief november 2019

Blog twee missie 19

Isoboxen voorzien van nieuwe daken.

De isoboxen die op het kamp staan laten regenwater door. Met het komende regenseizoen op komst is besloten om al deze boxen te voorzien van golfplaten. Een eerdere groep Nederlanders is een tijdje terug al begonnen met het plaatsten hiervan, wij mochten verder gaan en verwachten dit project op korte termijn af te mogen ronden.

Mooi om te zien dat verschillende nationaliteiten hierin samen mogen werken. Engelsen, Amerikanen, Australiërs en Nederlanders vanuit verschillende organisaties vouwen de handen samen om dit project gedaan te krijgen. Bij elkaar zijn er tientallen Isoboxen voorzien van nieuwe daken.

Ruimte creëren in bestaande woonverblijven.

Nog elke dag komen er nieuwe mensen bij en gaan er maar enkelen weg. Het aantal inwoners van Moria blijft dus groeien. Bestaande Isoboxen bij kwetsbare groepen worden opnieuw ingedeeld, nu met stapelbedden zodat er meer slaapruimte gecreëerd kan worden.

Dit soort aanpassingen wordt niet door een ieder gewaardeerd en dit is begrijpelijk. De Isoboxen waar moeders met kinderen in verblijven bestaan uit groepen van soms tot wel 8 tot 10 personen in een ruimte van 5 bij 2 meter. Nu staan er bedden bedoelt om in totaal 12 personen te laten slapen. Vaak liggen hier baby’s of kleine kinderen bij hun moeder de overige kinderen liggen op de grond. Het zou mij niets verbazen wanneer er straks ruim 20 personen in een zo’n Isobox verblijven.

Wel mooi om ook te mogen ervaren dat sommige moeders hiervoor openstaan of het accepteren wanneer je aangeeft dat hun huidige eenpersoonsbed ingezet wordt voor andere zwangere vrouwen in het kamp die nu op de grond slapen.

Life Jacket Grave Yard.

Afgelopen zondag waren we een dagje vrij. We zijn naar een Amerikaanse kerkdienst geweest waar meer vrijwilligers bijeenkwamen maar ook een grote groep vluchtelingen. We hebben Gods grote naam mogen prijzen door fantastische liederen met elkaar te zingen. Enkele nieuwe Europeanen (vluchtelingen die enkele jaren geleden zijn opgenomen binnen Europa) hebben hun getuigenis en geschiedenis verteld aan de aanwezigen.

Na de dienst zijn we wat wezen toeren over het eiland. Persoonlijk had ik voor het eerst het gevoel dat ik nu een toerist was. We hebben genoten van de natuur, elkaar en de vriendelijke Grieken. Met het team een bakje koffie gedaan met een enorme wafel met ijs in een typerend pittoresk Grieks havendorpje.

Na deze stop zijn we doorgereden naar, zoals ze het noemen, Life Jacket Grave Yard. Een verzamelplaats van alle reddingsvesten en boten die gevonden zijn op de stranden van Lesbos. Enerzijds enorm respectvol van de Grieken dat dit “afval” niet gedumpt wordt bij al het andere afval maar indrukwekkend bij elkaar wordt gelegd als tastbare en emotionele herinnering aan overtochten van mensen die hun leven én van hun dierbaren, hebben gewaagd om die uiteindelijk aan ons toe te vertrouwen. Erg tastbaar en emotioneel omdat je weet dat elke vest ooit heeft gelegen op een schouder van een medemens. Een hoeveelheid vesten waar ik mij geen inschatting van heb kunnen maken. Schattingen zijn imposant en worden geraamd op 500.000 in totaal. Dit staat, naar Nederlandse maatstaven, gelijk aan een grote stad.

Vrijwilligersteam missie 19 CRR.

Het huidige team is erg plezierig. We werken fantastisch samen en krijgen terug van Euro Relief dat we allen onze schouders zetten onder klussen die al langere tijd klaar liggen om opgepakt te worden. We mogen een verschil maken met onze inzet. Door te weinig vrijwilligers en het in aantal toenemende vluchtelingen is men niet toegekomen aan deze klussen.

Na onze werkzaamheden trekken we ons als team terug, gaan samen eten en mogen ons ontspannen en genieten wat Lesbos ons te bieden heeft. Door deze ontspanning en aanwezigheid van elkaar kunnen we ons weer voldoende opladen om een volgende dag weer te kunnen knallen met elkaar.

Tot Slot.

In Exodus 22 beveelt God ons om vreemdelingen goed te behandelen omdat ook wij zelf vreemdelingen zijn geweest. Gisteravond een man een vierpersoonstentje gegeven waar zijn gezin de komende tijd in mag verblijven. De man kwam terug en legde de tent op de grond en gaf aan deze niet te willen. De tent was te klein, bedoelt voor de zomer. Hij heeft een dochter die al ziek was en je zag aan zijn ogen het onbegrip, zo ontvangen wij onze gasten die in nood verkeren. Met tranen in mijn ogen en plaatsvervangende schaamte moest ik hem gaan overtuigen om deze tent toch maar te accepteren. Iets anders was er niet en zonder acceptatie geen registratie, geen uitzicht op een betere tent of woonvoorziening of ooit de mogelijkheid om naar het vaste land te mogen…. ooit maar misschien wel nooit. Gekke wereld.

missie 19 lesbos moria Missie 19 lesbos moria 3

 Missie 19 lesbos moria 4 Missie 19 lesbos moria 2

ANBI

Stichting Christian Refugeerelief heeft de ANBI-status toegewezen gekregen.

NL74 RABO 0306633183 t.n.v. Christian Refugee Relief