Update vanaf Lesbos I 25 september

De afgelopen dagen is er keihard gewerkt aan housing binnen het nieuwe kamp. Dit betekent mensen een plek geven in de tenten die door de UHNCR en de het Griekse leger zijn gebouwd. Op dit moment heeft iedereen een plek toegewezen gekregen. Als organisatie worden we heen en weer geslingerd tussen trots dat er zoveel werk is verzet en de gevoelens dat de situatie in dit kamp zorgelijk blijft.

Door grote actoren zoals de UNHCR wordt hard gewerkt aan basis voorzieningen. Zo was er binnen een enkele dag stromend water beschikbaar in het nieuwe kamp. Dit doormiddel van grote kussens te plaatsen die regelmatig door tankwagens worden gevuld. Zo heeft iedereen toegang tot water. Je vraagt je misschien af of dit genoeg is? Nee, nog lang niet maar de eerste stappen zijn gezet.

Ook in het kamp word er door de cateraar samen met Movement On The Ground voedsel uitgedeeld. Helaas tot op dit moment van schrijven eenmaal per dag. Dit als gevolg van het missen van goede uitdeel faciliteiten. Hier word met man en macht over nagedacht.

Overal in het kamp zien we diverse NGO’s bezig met kleine activiteiten voor kinderen. Zomaar even met een gitaar tussen een rij tenten, of een dansje in een grote kring.

Hoe verder? Dagen staan volgepland met overleggen over winterklaar maken, kleding distributies, kinderactiviteiten, toegankelijkheid van zorg, onderwijs enzovoorts. Nu vooral om de samenwerkingsverbanden te bespreken en krachten te bundelen. Want nog steeds zitten hier zo’n 12.000 mensen op het prachtige eiland. Vast, soms zonder hoop, soms met hoop. Verdrietig en soms een klein blij moment. Voor al deze mensen willen we met elkaar liefde, hoop en veiligheid brengen❣️

De afgelopen weken zijn er bergen werk verzet en is het bijzonder en veel wat er op ons pad gekomen is. Het is hierbij goed om ook het volgende te delen met jullie. Onze gedachte en insteek rondom het werk in het nieuwe kamp. Veel vragen en opmerkingen komen op ons af. Hou je met dit werk zaken in stand? Bouw je mee aan een tweede Moria?

Met ons team hebben we hierover nagedacht. Terug naar de kern van waaruit we zijn ontstaan komen we tot de volgende conclusie: Stichting CRR helpt mee, onder protest(!), want wat ons betreft had het nieuwe kamp er niet gekomen. Maar wij hebben een Bijbelse opdracht om medemensen in nood te helpen. Of het nu ver weg is of dichterbij. God bracht ons vijf jaar geleden op Lesbos, raakte onze harten aan en vanuit die passie mochten we honderden vrijwilligers een plek geven om liefde en hoop te delen. Dit blijven wij doen. En een crisis zoals deze wakkert deze passie alleen maar meer aan. Daarom zijn we intens dankbaar voor samenwerkingen die steeds meer ontwikkelen, kansen die zich voor doen waardoor de hulpverlening op dit moment meer efficiënt gebeurt!

De komende tijd zullen we een aantal vrijwilligers aan het woord laten die vertellen waarmee ze op dit moment concreet mee bezig zijn en hoe hun persoonlijke ervaring is om in deze crisis aan het werk te zijn op Lesbos.

Bedankt voor jullie berichten aan ons persoonlijk, richting vrijwilligers, via e-mails en social media. HARTVERWARMEND en BEMOEDIGEND, dankjewel!🙏❤️

ANBI

Stichting Christian Refugeerelief heeft de ANBI-status toegewezen gekregen.

NL74 RABO 0306633183 t.n.v. Christian Refugee Relief