KERST • Lesbos - Moria 3e blog missie 21

Een meisje van een jaar of 7 trekt mij plotseling aan mijn jas. Zojuist ben ik naar section 1 geweest om een ticket voor transfer uit te reiken, maar trof niemand thuis aan. Rustig loop ik terug naar New Arrivals, onze uitvalsbasis bij de late dienst. Om mij heen zie ik mensen mij hoopvol aankijken. “ticket?” hoor ik hier en daar voorzichtig vragen. De zwarte clipboards waar we mee lopen zijn bekend.

Ondertussen vraag ik mij af wat 1 ticket is op 19.000 mensen. Ondertussen drommen de kinderen om mijn heen “my friend, my friend!” Ze spelen met een plastic zak die geknoopt is aan een strook plastic en laten de zak meevoeren door de wind. De wind is straf vanavond. Onder het spelen komen ze een knuffel halen. Hun glimlach geeft mij een glimlach en hoewel een knuffel voelt als een druppel op een gloeiende plaat is het voor nu goed. Een van de kinderen toont haar paarse fluffy trui en vraagt: “does it look pretty?” en als ik bevestigend antwoord straalt zelfs de koning met zijn kroon minder dan deze kleine prinses.

Dan word er plotseling aan mijn jas getrokken. Een meisje van een jaar of 8 vraagt in perfect Engels of ik voor haar ook een ticket heb. Helaas vandaag niet. Ze wacht al zo lang en ze willen zo graag weg. Vragend kijkt ze mij aan: “als er een ticket is, kom je die dan brengen? Weet je waar ik woon?” Ik laat haar de plattegrond zien. Iedere grote en kleine tent staat opgetekend. Vragend kijkt ze mij aan: “staat onze tent er ook op?”

Iedereen wordt ingeschreven. En op het moment dat ik dat denk, moet ik denken aan Jozef en Maria die op reis zijn naar Bethlehem. “En het geschiedde in die dagen dat er een gebod uitging van keizer Augustus dat heel de wereld moest worden ingeschreven.(...) En ze gingen allen op weg om ingeschreven te worden... “ (Lucas 2:1,3)
Ingeschreven worden. In het kamp zijn we de hele dag bezig met registreren. Het begint als de mensen aankomen. Opgevangen in de RIC-area (registration identification centre) vindt de eerste registratie plaats. Er wordt geregistreerd of je voedsel hebt gehad. De volgende dag melden ze zich bij het info-punt voor housing.
De registratie van bewoners en hun woonplek is een delicaat punt. Weten waar je woont, maakt dat we weten waar we je ticket voor transfer moeten afleveren. Wat als iemand zich vergeet te laten registreren?

We nummeren de tenten, inmiddels zijn er 4000 tenten uitgereikt. De nummers gekoppeld aan families of 4 single reizenden. Mensen die op transfer gaan worden uitgeschreven en direct vind er housing plaats. De open plekken worden opgevuld. Met de grootste zorgvuldigheid vindt dit proces plaats, maar of we weten waar iedereen woont? De vraag is of iedereen terug komt om zijn tent te laten registreren en ook onderling word er nog wel eens gehoused.

Iedere centimeter op Moria wordt benut . Eigenlijk is er geen plaats meer in deze herberg van Europa, maar er zijn teveel mensen op zoek naar een plaats om te slapen. De ISO-boxen goedgekeurd voor 8 personen bevatten het dubbele. De tenten van de UNCR goedgekeurd voor 4-6 personen bevatten het drie dubbele.

De People of concern zijn geregistreerd. We weten wie ze zijn en waar ze zijn. De herberg is meer dan vol... verwijzen naar de olive yard is ook niet meer dan een lachertje. Deze ‘legale jungle’ is inmiddels ook vol. Aan de westkant van Moria verrijst de illegale 2e jungle.
Inmiddels zijn er in Moria bijna net zo veel mensen als totaal in de opvang in Nederland. Kun je het je voorstellen? Een groot kamp op de Veluwe of de Utrechtse heuvelrug.

We vieren kerst, maar herberg Europa sluit de gelederen en hier proberen we dat uit te leggen met het schaamrood op de kaken. Als de herbergier die Jozef en Maria geen plaats kan bieden om te slapen, maar nog wel een stal heeft.
Inmiddels is ook de stal van Europa meer dan vol... hoe gaat het kerstverhaal na morgen verder?

ANBI

Stichting Christian Refugeerelief heeft de ANBI-status toegewezen gekregen.

NL74 RABO 0306633183 t.n.v. Christian Refugee Relief