Hulp aan vluchtelingen

CRR heeft ten doel: vluchtelingen waar ook ter wereld een helpende hand te bieden en het leven van iedere vluchteling aangenamer te maken...

Vrijwilligers gezocht

Ga mee met een levensveranderende hulpmissie van Christian Refugee Relief!

previous arrow
next arrow
Slider
Zet een sponsor-actie op touw
Volg ons op social media
Neem ons werk mee in uw gebed
Ga mee met 1 van onze reizen
Support ons
met een gift
Support ons met goederen
Slider

Missie 15 Lesbos blog 5

Veel dagelijkse zaken die met ons werk in Kamp Moria te maken hebben zijn in de voorgaande blogs voorbij gekomen. Om werkelijk te kunnen beseffen en te voelen wat het betekent om hier te werken; daarvoor zul je toch echt naar Moria moeten afreizen. Het is verschrikkelijk dat deze plaats op onze aarde bestaat in onze welvarende EU. En dat alleen om "onze" welvaart te beschermen tegen al deze gelukszoekers.

Nou, als mij één ding hier duidelijk is geworden, dan is het wel dat je deze plaats niet opzoekt voor een beetje geluk. Als je zo'n vlucht begint en alles achter moet laten dan doe je dat niet uit luxe. Hoe schrijnend is het dan dat je in dit Kamp Moria terecht komt. Mij is de afgelopen weken een " Auschwitz-gevoel" bekropen en dat is nog steeds niet uit mijn hoofd. De structuur, de hekken, de sloten en de sanitaire voorzieningen. Bizar. Ook al proberen wij als vrijwilligers alles zo eerlijk mogelijk te doen en op te lossen het blijft een bizarre situatie om mensen het kleine plekje wat ze hebben af te nemen en de ruimte nog een beetje kleiner te maken.

Ook in de nacht mogen de mannelijke vrijwilligers aan de bak. Deze dienst draai je alleen, met eventuele assistentie van de aanwezige politie. De politie vraagt of ik kan helpen want er is een kind bij hen en de ouders zijn in het ziekenhuis... helaas kan ik niet helpen want ik ben alleen. De units van Eurorelief moeten worden bemand. Als er iets gebeurd moeten de laptops, harde schijf en foto apparatuur worden meegenomen. De ronde lopen naar sectie B,C,D en Infopoint behoort ook bij het nachtwerk. Dit rondje lopen we ieder half uur, dus indutten zit er gelukkig niet in.

In de tijd die overblijft tussen de rondes moeten er in de unit van de New Arrivals nieuwe hygiëne pakketjes worden klaargemaakt. Dat is best een tijdrovend klusje en op de dag is daar bij de dayshift geen tijd voor. Bijzonder dat mensen aankomen en niet eens wat persoonlijk hygiëne materiaal bij zich hebben. In de pakketjes voor de kinderen doen we ook nog een stukje speelgoed. Zo vliegt de tijd ook 's nachts voorbij, al zijn er natuurlijk wel de lastige momenten. Rond 5.15 komt met veel kabaal de vuilniswagen door het kamp en is volgens mij gelijk iedereen wakker. Hij laveert langs de mensen die op straat liggen te slapen, en al het vuil wat naast de wagen valt blijft als getuige op de straat achter. 

De stank kan ik hier helaas niet beschrijven; maar die is gelijk aan heel veel groene containers in Nederland.. Nadat de vuilniswagen is verdwenen komen de mensen weer tevoorschijn. Velen spoeden zich met een stuk karton naar de foodline om vooral verzekerd te zijn van een voedselpakket.  Rond 06.30 uur komt defensie de benodigde voedsel- en water-bestelling bij me opnemen. Dit wordt even later afgeleverd en moet worden gecontroleerd. Als het niet klopt: geen handtekening zetten, anders hebben de mensen geen eten of water. Rond 8 uur komt de dagdienst het kamp weer in en mag de nightshift  na een lange nacht heerlijk gaan slapen.  Wel bijzonder dat met zoveel mensen bij elkaar de nachten betrekkelijk rustig verlopen.

Maar echt stil wordt het natuurlijk nooit....

ANBI

Stichting Christian Refugeerelief heeft de ANBI-status toegewezen gekregen.

NL74 RABO 0306633183 t.n.v. Christian Refugee Relief