Kom in actie voor de hulptransporten van dit najaar!

CRR organiseert dit najaar minimaal twee hulptransporten naar Lesbos en heeft jou hulp daarbij nodig

Hulp aan vluchtelingen

CRR heeft ten doel: vluchtelingen waar ook ter wereld een helpende hand te bieden en het leven van iedere vluchteling aangenamer te maken...

Vrijwilligers gezocht

Voor reizen in februari en mei 2019 zijn we op zoek naar mensen die hulp willen bieden op Lesbos in kamp Moria.

previous arrow
next arrow
Slider

Missie 15 Lesbos blog 3

Na alweer 6 dagen werken geniet de hele groep van een dag rust.

Maar om een kleine indruk van het werk te geven willen we de dag van gisteren even de revue laten passeren. Terwijl het de eerste dagen best hectisch was om met meer dan 13 mensen in korte tijd te eten, de boterhammetjes te smeren en water klaar te zetten, is het nu vrij rustig. Het is goed te merken dat de dagen lang en zwaar zijn.  Toch gaan we weer met enthousiasme op weg.

We komen als vrijwilligers bij elkaar in het " kantoor" van Euro Relief; een Isobox met twee bureaus en twee koelkasten... We worden welkom geheten met " Morning Guys, we are happy to have you here.  Say to me the 11 rules of Moria". En wij zeggen ze op: niet roepen, niet rennen, geen bijbels het kamp in, geen triggerwords zoals fight via de walkie talkie enz. Daarna bidden om een zegen over het werk en om tot zegen te zijn.

We worden verdeeld en in verschillende groepen met verschillende taken. In deze blog gaan we met het tentteam verder. Met 9 personen gaan we gewapend met pikhouwelen, scheppen, harken en wat gereedschap naar de "jungle". Dit is de enorme ruimte buiten het officiële kamp in de olijfboomgaard waar honderden tenten staan. Daar gaan we tussen tenten waar nog genoeg plaats is een nieuw stuk levellen.Dat betekent keihard werken om de rotsgrond vlak te krijgen. Meestal zijn de buren niet blij en zelfs heel boos dat er een tent tussen komt. Begrijpelijk want er is al zo weinig plaats. We maken eerst drie plaatsen klaar en vragen dan om pallets en tenten. Deze worden met een auto op de weg gebracht en wij sjouwen ze tussen alle tenten door naar onze plaatsen. 12 pallets per tent. Wel oppassen voor alle elektrasnoeren die kriskras over de tenten gespannen zijn! Als er éénmaal spullen zijn moet er altijd iemand bij blijven om op te letten dat niet iemand wat leent...

Wat een teleurstelling dat de eerste klaargemaakte plaats te klein blijkt: voor niets gezweten; maar de buurman is zo blij. Als de pallets netjes liggen bouwen we de tent erop. Dan wordt de tent indeling bij Infopoint opgevraagd en hangen we er kleden in als afscheiding. Wat erg als je met veel vreemden op elkaar moet gaan wonen. De tent is nu "ready for housing". Onze groep gaat door naar de volgende plek en één persoon waakt over de lege tent totdat de nieuwe bewoners komen. Wat een teleurstelling als de nieuw tent zo klein blijkt. Één man loopt boos weg en we geven hem de tijd voor zijn emoties. Wat erg om zo, van alles beroofd, in deze jungle een plekje te krijgen ter grootte van twee pallets! We tolken wat van duits naar engels bij andere nieuwe bewoners. De man is voor de derde keer op de vlucht: tweemaal afgewezen in Duitsland. Deze boottocht was erg angstig want hij heeft er 7,5 uur over gedaan: zolang in een bootje over de zee, voor ons onbegrijpelijk. Na vier tenten bouwen zit onze dag erop en hebben er ongeveer 60 mensen een plaatsje gekregen. En dan te bedenken dat deze stroom mensen dagelijks aanhoudt. Tijdens dit werk hebben we soms even de kans om iets van ons meeleven op deze mensen over te brengen. Wat mooi om dit als christenen aan deze veelal moslims te mogen en kunnen doen: waar zijn hun broeders? Wel bekruipt ons soms het gevoel dat we meer mensen teleurstellen dan dat we ze blij kunnen maken. Maar onze oprechte aandacht en liefde voor de mensen maakt het heel even licht in hun moeizame leven. Alle vrijwilligers verzamelen weer bij Infopoint en gaan moe maar voldaan naar hun "luxe" kamers: wij willen niet meer mopperen maar dankbaar zijn voor wat we onverdiend hebben gekregen. En dat alleen omdat onze wieg ergens anders heeft gestaan. Solo Deo Gloria!

ANBI

Stichting Christian Refugeerelief heeft de ANBI-status toegewezen gekregen.